Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei - Expozitie la Muzeul Unirii!!



Daca se intampla sa fii in data de 26 octombrie prin Alba Iulia, neaparat sa treci si pe la Muzeul National al Unirii. Acolo va avea loc, incepand cu ora 11.00 o conferinta de presa ce va precede organizarea expozitiei "Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei. Exploatarile miniere de la Brad, Baia de Aries, Baita si Baia de Cris".

Conferinta va fi sustinuta de directorul Muzeului German al mineritului din Bochum, Rainer Slotta, Gabriel Rustoiu, director general Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Volker Wollmann, Muzeul Transilvanean Gundelsheim si Ana Dumitran, Muzeul National al Unirii Alba Iulia.

Expozitia va fi deschisa in perioada 27 octombrie 2009 – 17 ianuarie 2010 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Rezultatul unui parteneriat al muzeului albaiulian şi al Consiliului Judeţean Alba cu Muzeul German al Mineritului din Bochum, Muzeul Transilvănean din Gundelsheim (Germania) şi Arhivele Naţionale, Direcţia Judeţeană Cluj, în colaborare cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Muzeul Etnografic “Pamfil Albu” din Lupşa şi colecţionari particulari din Baia de Arieş şi Băiţa, expoziţia propune vizitatorilor un periplu în istoria mineritului din Munţii Metaliferi. Cu origini în preistorie, cu o mare amploare în epoca stăpânirii romane şi reluarea tradiţiei miniere începând cu veacul al XIV-lea, extracţia aurului, argintului şi plumbului a adus prosperitate economică şi social-culturală mai multor comunităţi, care încă în Evul Mediu au dobândit statut de oraş. Locuite deopotrivă de români şi germani, centrele miniere de la Brad (Crişcior, Ruda şi Musariu), Baia de Arieş, Băiţa şi Baia de Criş stau mărturie pentru importanţa decisivă a acestei ramuri economice, oferind, totodată, un exemplu elocvent de convieţuire interetnică.

Expoziţia, în care pot fi admirate fotografii de epocă şi contemporane, schiţe şi hărţi miniere, flori de mină, unelte şi instalaţii miniere din diverse epoci, va fi itinerată ulterior la Brad şi Bistriţa.

Verisajul expoziţiei va avea loc marţi, 27 octombrie 2009, ora 12.00 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Asa ca, in asteptarea expozitiei, poti da o fuga pana la Muzeul National al Unirii si, pe langa conferinta de presa poti vizita si expozitiile permanente din cadrul muzeului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu