Teatrul contemporan, incotro?


La aceasta intrebare controversata a incercat sa raspunda si regizorul Cristian Theodor Popescu prezent in cadrul Festivalului International de Teatru de la Alba Iulia cu un workshop interactiv, intitulat Teatrul Contemporan, Manual de Receptare!


Alaturi de o echipa de liceeni, printre care ii putem aminti pe Toader Octavia, Teoca Mihaela, Bojan Iulia, Corodeanu Ileana, Moga Nicoleta, Mures Daniela, Cristian Popescu a sustinut timp de patru zile un atelier – dialog in care schimbul de pareri asupra conceptelor si tendintelor spre care se indreapta teatrul contemporan a fost menit sa surprinda atitudinea tinerilor in fata artelor moderne.


Intr-o atmosfera calda, care aducea mai mult a sueta decat a workshop, tinerii au adoptat o atitudine pozitiva in fata provocarilor lansate de regizorul Cristian Popescu. Experimentul s-a dovedit unul de bun augur, deoarece discutiile au fost constructive, menite sa scoata la iveala pareri, atitudini, cateodata controversate. Temele tratate au ajutat la generarea unor noi idei legate de viziunea pe care acestia ar trebui sa o aiba in fata unei oprere contemporane. Fie ca a fost vorba de piese de teatru prezente in cadrul festivalului, cum ar fi „Hangita”, „Oo”, „Animale de Hartie” sau creatii ale unor artisti consacrati precum Mona Hatoum, Jeff Koons, Olafur Eliasson, cei prezenti in cadrul workshop-ului s-au aratat deschisi la noile curente prezente astazi in arta contemporana, avand o viziune compatibila cu oprerele sau temele prezentate. Desigur ca n-au lipsit nici parerile contradictorii, ceea ce a facut din fiecare atelier in parte unul viu, energic si provocator.


Tinerii s-au aratat deschisi si dornici de a repeta experienta atelierului de teatru contemporan, deoarece le-a oferit sansa de a intelege si de a studia mult mai atent arta contemporana decat inainte.


Realizatorul acestui workshop, regizorul Cristian Theodor Popescu declara la finalul atelierului ca: „n-am urmarit sa transmit o anume doza de cunostinte ci mai curand sa stimulez curiozitati incercand sa provoc. Pana la urma, exact asta face un artist contemporan, te stimuleaza, te provoaca, nedandu-ti decat impulsul pe care trebuie sa pleci”. Si cum impulsul a fost lansat ramane de vazut care este directia pe care o vor adopta in continuare acesti tineri prezenti in cadrul Festivalului International de Teatru de la Alba Iulia, la workshop-ul de Teatru Contemporan!


"Krum", la Festivalul National de Teatru Bucuresti!

Si, ca sa putem aprofunda cat mai fidel ideea de teatru contemporan vom putea urmari in cadrul Festivalului National de Teatru ce se va desfasura la Bucuresti intre 31 octombrie – 8 noiembrie, una dintre cele mai recente piese regizate de Cristian Theodor Popescu, intitulata „Krum”, in care vom putea vedea cum ciclicitatea vietii risca sa primeze in fata idealurilor, pasiunilor si frumosului! Daca va reusi Krum sa treaca dincolo de aceste bariere spre care te imping uneori societatea, anturajul si mediul in care traiesti vom putea afla numai urmarind spectacolul, in cadrul Festivalului National de Teatru!


Cristian Theodor Popescu este autorul a peste 30 de spe tacole realizate de-a lungul timpului in Romania, Canada si SUA. Dintre cele mai cunoscute putem aminti „Piesa cu repetitii” de Marin Crimp, „Copiii unui Dumnezeu mai mic” de Mark Medoff, „Eu cand vreau sa fluier... fluier” de Andreea Valean. Cristian Theodor Popescu este profesor de regie si actorie la UNATC Bucuresti, Universitatea Montana, Scoala de Teatru a Canadei, Universitatea Quebec Montreal si UAT Targu-Mures.


Sursa Foto: Iatalumea.blogspot.com

Copyright Foto din spectacolul "Krum": Andu Dumitrescu

Un comentariu:

  1. Anonim19:12:00

    Felicitari echipei "Batista cu Eter" de la Colegiul Naional HCC, Alba Iulia! Tineti-o tot asa, artistilor! Si felicitari domnului Theodor Popescu pentru ca se ocupa de tinerii de azi!

    RăspundețiȘtergere