"Ziua de maine" incepe la Alba Iulia!

Trosnesc focuri, se aud strune de departe, se pregatesc versuri! E iarasi rost de cantare la Alba Iulia in cetate, ca in fiecare toamna. Au adus asta vara dacii in cetate, mai pe urma, au urcat fetele pe muntele Gaina, la targ. Dupa care, in miez de toamna au umplut salile cu teatru, dansuri pline de culoare si papusi manuite cu maiestrie. Acum insa, in prag de iarna, Consiliul Judetean Alba ii strange laolalta pe folk-istii din intreaga tara sa depene povesti pe strunele chitarilor, sa presare joc, veselie, voie buna dar si nostalgie printre cei adunati sa-si imbete auzul cu melodii de seama.

Asa se face ca, intre 13-15 noiembrie, vechea si alba cetate a Iuliei si a atator inaintasi de seama va rasuna a muzica folk odata cu a cincea editie a Festivalului - Concurs National "Ziua de Maine". Va fi si de aceasta data un prilej de adevarata sarbatoare ardeleneasca, asa cum numai cei din Alba Iulia stiu sa petreaca.


Dar pana la petrecere mai trebuie spus ca in competitie vor intra 10 tineri cantautori ca doar nu degeaba evenimentul se numeste "Ziua de Maine", iar din juriu va face parte si cantaretul albaiulian Silvan Stancel. Cine stie, poate dincolo de acordarea notelor, va acorda celor care ii indragesc melodiile si un recital.

Dupa cum declara Silvan la finalul Festivalului Chira Chiralina de la Braila "
voi avea exigente maxime, iar dincolo de mesajul mai mult sau mai puţin liric al fiecăruia, voi încuraja şi aprecia mereu compoziţia, tehnica instrumentală, şi interpretarea personală, realizate la nivel cât mai ridicat. Doar aşa putem să evoluăm iar publicul nu va avea decât de câştigat". Drept urmare ne vom astepta si anul acesta la Alba Iulia la o competitie stransa, jurizata impartial si la sange de catre toti membrii juriului.

Alaturi de cei mentionati mai sus vor urca pe scena Poesis, Mihai Margineanu, Ducu Bertzi, Pasarea Colibri, Narcisa Siciu si multi, multi altii pe care ii veti asculta numai la Casa Sindicatelor din frumoasa Alba Iulia.


Dar sa depanam pe rand firul evenimentelor si sa spunem ca ziua de vineri, 13 noiembrie va debuta sub semnul "Contrastelor" asa ca, pentru a incepe in forta si a trezi interesul pentru struna folk-ista, Mihai Margineanu, Poesis si Mircea Florian vor deschide aceasta editie a festivalului.

Sambata, 14 noiembrie va fi o zi a "Amintirilor" dar si una dedicata memoriei regretatei Tatiana Stepa. Drept urmare, pentru a ne aminti de cea care ne-a incantat atata vreme cu vocea si melodiile sale, vor canta Pasarea Colibri, precum si Vali Serban. Sarbatoarea de poveste se va muta apoi in fata cafenelei Art Cafe unde vom asculta o serie de "Cantece Crude", adica extrase de pe cel mai recent album al trupei de folk, Plus.


"Colinde, Colinde". Cam asa s-ar rezuma ultima zi a Festivalului de la Alba Iulia. Si asta pentru ca suntem in prag de iarna, in prag de Post al Craciunului si cum ar fi altfel mai potrivit sa intampinam sarbatorile de iarna decat cu cantece specifice. Ne vor colinda astfel sufletele si urechile Vasile Seicaru, Daniel Avram, Ducu Bertzi, Narcisa Suciu dar si Florin Sasarman, dupa care va avea loc Gala Laureatilor, caci pana la urma, Festivalul este si o adevarata competitie dincolo de joc, voie buna, si strune cu gand de poveste la focul vetrei.


N-ai cum sa-l ratezi. Pentru ca e Festival de Folk, pentru ca e muzica pentru suflet, pentru ca e la Alba Iulia, adica in inima tarii, acolo unde se unesc cu totii, moldoveni, munteni sau ardeleni. Si pentru ca, pana la Marea Unire nu mai e mult, ne vom aduna inca de pe acum in Alba Iulia. Sa sprijinim tinerele talente ale muzicii folk, sa ascultam versuri de seama urcate cu maiestrie pe strune bine alese, sa zambim, sa ne bucuram si dincolo de toate, sa petrecem!

Foto Silvan Stancel : Dragos Cristescu
Foto Pasarea Colibri: iatalumea.blogspot.com

2 comentarii:

  1. Anul trecut acest festival a fost castigat de Alina Zahara din Bucuresti. Avand in vedere ca ea este plecata din tara la momentul de fata, nu ar fi trebuit ca recitalurile festivalului Ziua de Maine sa fie deschise de Ioan Onisor ocupantul locului 2?

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil. In legatura cu acest aspect cred ca organizatorii te pot lamuri, nu eu. Una peste alta, poate chiar ocupantul locului 2 de anul trecut va deschide festivalul, mai stii? Dar asta vei afla numai daca te vei afla printre cei prezenti! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere