Diwali, Festivalul Luminilor

India ofera celor care o viziteaza un exemplu graitor despre pastrarea cu neclintire a unor traditii de mii de ani ce reprezinta adevarate lectii de viata. Asa este si Diwali, Festivalul Luminilor, care va avea loc aici intre 5-9 noiembrie. Daca ai ajuns sa vizitezi acesta destinatie, te invitam sa iei parte la acest ceremonial care dureaza cinci zile. Nimic din ceea ce stiai pana acum despre celebrarea zeitatilor nu ti se va parea cunoscut aici. 

Denumit si Festivalul Luminior, Diwali este de departe cel mai raspandit moment multicolor de sarbatoare al indienilor. Este o sarbatoare a bucuriei, a fericirii, a luminii si exuberantei. Raspandit pe intreg teritoriul Indiei, festivalul incepe la jumatatea lunii hinduse Kartik (este a opta luna din an, octombrie/ noiembrie).
Pe toata durata celor cinci zile cat tine acest festival, lampi cu ulei si lumanari sunt aprinse si lasate sa arda tot timpul noptii in interiorul si exteriorul caselor. Festivalul reprezinta o feerie de culori, lumina si bucurie. In traditia hindusa lumina simbolizeaza bunatatea si este specifica zeitatilor pe care acestia le venereaza in timpul sarbatorii Diwali. In fiecare dintre cele cinci zile este celebrata o anume zeitate.
Lakshmi Pujan, ocrotitoarea oamenilor bogati
Prima zi este dedicata zeitei Lakshmi Pujan care reprezinta bogatia. In traditia hindusa un om bogat este protejat de catre zei datorita faptelor bune pe care le-a facut in vietile anterioare. Tot acum se incheie si anul financiar indian si se fac ultimele socoteli. Toti oamenii de afaceri incep un nou calendar pentru planificarea intalnirilor, iar,  registrele contabile sunt venerate intr-un ceremonial special in care Zeita Lakshmi este rugata sa le binecuvanteze. Aceasta zi mai este denumita si DHANTERAS sau DHANTRAYODASHI. Dhan inseamna in limba hindusa bogatie, prosperitate si este situata in calendarul indian in a treisprezecea zi a lunii Kartik. Tot acum, casele si birourile sunt decorate cu motive traditionale specifice acestei sarbatori, colorate in nuante vii pentru a-i ura bun venit Zeitei Lakshmi. Pentru a indica lunga sa asteptare, mici urme de pasi realizati din faina de orez sunt asezate pretutindeni prin case. In partea sudica a Indiei vitele sunt considerate a fi incarnarea Zeitei Lakshmi si implicit venerate in aceasta zi.
Narak Chaturdasi si cerceii Marii Preotese
Aceasta a doua zi a Festivalului Diwali sarbatoreste eliberarea de sub tirania regelui Narakasur. Legenda spune ca acest Narakasur, un rege vestit pentru cruzimea sa, stapan peste provinciile din sudul Nepalului, dupa o victorie asupra Lordului Indra, a furat cerceii Marii Preotese, Aditi si a luat prizoniere 16 000 de preotese, inchizandu-le in haremul sau. Krishna l-a ucis pe crudul rege, a eliberat prizonierele si a inapoiat cerceii Marii Preotese Aditi. Ca un simbol al victoriei sale, Krishna si-a manjit fruntea cu sangele regelui, s-a intors acasa in zorii zilei de Narakachaturdashi si a fost spalat si inmiresmat cu ulei aromat de catre localnicele din zona. De atunci, dateaza obiceiul imbaiatului inainte de zorii zilei.
Regele din intunericul pamantului
A treia zi a Festivalului Diwali vorbeste lumii despre Bali, un faimos rege al Indiei, care a suparat zeii prin comportamentul sau, iar acestia au vrut sa-l pedespseasca. Asadar intr-o zi un baiat s-a prezentat inaintea lui implorandu-l sa-i dea atat pamant cat pot cuprinde trei pasi de-ai sai. Regele a fost de acord dar baiatul care nu era altul decat Zeul Vishnu a acoperit cu primul pas cerul, cu al doilea intregul pamant si l-a intrebat apoi pe regele Bali unde sa-si puna cel de-al treilea pas. Acesta din urma i-a spus ca se poate aseza pe capul sau. Vishnu s-a asezat cel de-al treilea pas pe capul regelui si in acelasi timp l-a impins pe acesta sub pamant. Totodata Vishnu i-a oferit regelui lampa intelepciunii si i-a dat voie sa se intoarca pe pamant odata pe an sa aprinda milioane de lampi pentru a raspandi ingnoranta si intunericul interior.
Govarthan si „umbrela” Gok
Cea de-a patra zi a festivalului celebreaza incoronarea regelui Vikramaditya dar si venerarea muntelui Govardhan. Se spune ca, mai demult, locuitorii Gokul-ului se inchinau zeului Indra. Krishna le-a interzis acestora sa-l mai venereze pe Indra care, drept razbunare, a trimis un potop asupra Gokul-ului pentru a-l inunda. Dar Krishna a salvat Gokul-ul ridicandu-l deasupra muntelui Govardhan tinandu-l ca pe o umbrela. Astazi, in mai multe zone ale tarii se realizeaza coline in miniatura care sunt venerate de catre locuitori. Mai mult, in temple din Mathura si Nathadwara zeitatilor fac baie in lapte, sunt decorate cu pietre pretioase si li se aduc drept ofrande dulciuri in forma de coline.
Tilak, semnul dragostei fratesti
Cea de-a cincea zi a festivalului vorbeste lumii despre Zeul Mortii, Yamraj care si-a vizitat sora in aceasta zi. I-a adus drept cadou o tilak (acel semn distinct al indienilor, care poate avea diferite culori) pe care i-a pus-o pe frunte. Drept rasplata, Yami l-a invitat la masa, au savurat impreuna tot felul de dulciuri, dupa care la randul ei, i-a daruit un semn al dragostei sale, un cadou facut chiar de propriile sale maini. De atunci, acesta zi este celebrata ca un simbol al dragostei intre frati.
In nordul Indiei aceasta zi este dedicata Zeului Rama. Indienii din zona il sarbatoresc deoarece cel de-al saselea Guru al lor, Guru Hargobindji a obtinut o importanta victorie ceea ce le-a adus indienilor o fericire enorma. In sudul tarii este sarbatorit Krishna si victoria sa asupra Narakasura, iar in nord se celebreaza Zeita Kali a puterii, cea care a distrus-o pe Bakasura.
In India, fiecare regiune a tarii sarbatoreste zeitati diferite. Cu toate acestea, ceea ce le aduce la un loc este sentimentul de bucurie, exuberanta, linistea interioara si lumina sufleteasca care izvoraste din inimile indigenilor. Festivalul in sine, unic in lume, este un exemplu pentru intreg mapamondul si vorbeste despre conciliere, intelegere, intelepciune si iertare. Totul aici este pur si luminos. Iar lumina incandescenta care arde timp de cinci zile neincetat povesteste lumii intregi despre o traditie milenara respectata cu strictete de catre toti indienii.
Sursa Foto: beautiful-wallpaper-collection.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu