Halloween-ul si Sarbatoarea Sufletelor

La 31 octombrie, oameni din lumea intreaga sarbatoresc Halloween-ul. In ultimii ani aceasta sarbatoare a luat amploare, asa ca daca te afli mai ales in America, dar nu numai, te poti bucura alaturi de cei dragi de o traditie specifica doar catolicilor, dar respectata ca si moment festiv de nenumarati oameni.

Sarbatorit inca din secolul al VII-lea e.n., Halloweenu-ul avea ca data de celebrare ziua de 13 mai. Ulterior, odata cu trecerea timpului, Ziua Tuturor Sfintilor cunoscuti si necunoscuti este sarbatorita la data de 31 octombrie de catre catolici si anglicani deopotriva, dar si de catre o buna parte a ortodocsilor.

Dar catolicii si anglicanii mai au in calendar o sarbatoare tot la fel de importanta: Sarbatoarea Sufletelor. Este o zi in care cei vii se roaga pentru ca sufletele celor morti sa fie primite in Rai. Sarbatoarea are o traditie care dateaza inca din secolul al V-lea e.n. chiar daca la acea vreme nu era celebrata ca astazi la data de 2 noiembrie. Totusi, ceva din acest ritual de celebrare a fost pastrat pana in zilele noastre, si anume rugaciunea pentru cei decedati.


Mutata ca data la 1 Noiembrie, de catre Papa Gregory al III-lea, Halloween-ul consta de fapt, intr-un priveghi pentru ziua urmatoare in care se va oficia masa data sfintilor. Dar, in zilele noastre, Halloween-ul este asociat cu o sarbatoare a vrajitorilor, dominata de lampi facute din dovleci, costume care mai de care mai ciudate si haioase, si traditionalul „ne dati ori nu ne dati”. Majoritatea copiiilor merg acum din casa in casa, deghizati in vrajitoare sau in tot felul de creaturi interesante si aduna de pe la fiecare ciocolata, nuci, mere sau bomboane oferite de catre localnici.

Atunci cand cele doua sarbatori (Sarbatoarea Sufletelor si Ziua Tuturor Sfintilor) au fost mutate in luna noiembrie, ele au coincis cu celebrarea Anului Nou celtic, zi care era denumita Samhain. La 1 noiembrie celtii sarbatoreau reintoarcerea turmelor de la pasunat, strangerea recoltelor si pregatirea pentru sezonul rece. Era, de asemenea, un moment in care diferite probleme legale erau solutionate si era restabilita posesia asupra terenurilor. Samhain nu era, nici pe departe, numele vreunei zeitati pagane ci, pur si simplu, desemna celebrarea unui nou an, sarbatoare care incepea odata cu lasatul serii, in data de 31 octombrie.

La fel ca si dacii, celtii credeau in nemurire si erau convinsi ca in ultima zi din an, spiritele mortilor se reintorc la vechile lor case. In ultimele secole, mai marii crestinismului au hotarat ca cele doua sarbatori, Ziua Tuturor Sfintilor si Ziua Sufletelor sa coincida cu celebrarea Anului Nou celtic pentru a putea realiza astfel o continuitate a acestor traditii.

Ramane totusi un adevarat mister cum Halloween-ul a ajuns de-a lungul timpului sa semnifice o sarbatoare inchinata vrajitorilor si sufletelor neodihnite ale celor morti, cand, asa cum spune traditia, ea semnifica Ziua Tuturor Sfintilor.
Sursa Foto: www.sxc.hu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu