Simfonia farfuriilor italiene

Cu siguranta ca unul dintre ingredientele renumite ale Italiei, este capitolul gastronomic. Ce-ar fi sa-i cunoastem secretele?

Desigur ca pentru iubitorii modei, capitala Italiei se afla la Milano. Pentru cei care adora soarele, Riviera este locul potrivit, iar pentru aceia care sunt pasionati de istorie, Roma este capitala cu cel mai interesant trecut. Dar pentru iubitorii gastronomiei, o destinatie italiana este greu de stabilit. Sa calatoresti pana la Toscana pentru o friptura florentina? Sau pana in Sardinia pentru bottarga din ton?

Si deciziile nu se opresc cu siguranta aici. Este crucial sa determini care restaurant trattoria are cele mai delicioase produse gastronomice pentru care merita sa te lupti ca sa le poti gusta macar.

Regiunea Piedmont

Piedmont, regiune recunoscuta pentru vinurile sale de exceptie si preparatele gastronomice delicioase, este probabil cea mai eleganta regiune a Italiei. Este patria trufelor albe, adesea servite peste orez, paste sau carne cruda. Alte specialitati regionale includ pasta de oua agnolotti, precum si carne de pasare, inabusita. Ciocolata din Torino, precum si placintele, inclusiv Gianduja, o pasta de ciocolata cu alune, toate sunt delicioase si foarte cautate.



Pentru restaurante si crame exceptionale iti recomandam regiunea Monferrato, situata in nordul Alessandriei. Te poti caza la ferma agroturistica Dre’ Caste’ (in traducere libera: in spatele castelului). Ferma produce si vinde cele mai bune sortimente de vin. Poti incerca ardeii iuti umpluti cu ansoa, invelite in capere. Tot acest deliciu culinar poarta numele de Mongetto.

Unul dintre evenimentele culinare ale Italiei, are loc in ultima saptamana a lunii august, in provincia Cuneo, in La Morra. Mangialonga este numele competitiei care are loc intre regiunile viticole Barolo si Piedmontese. Participantii colinda zona si se opresc pentru a lua mostre de vin de la crame si de la fermele din apropiere. Adesea, aceste mostre vin in intampinarea lor laolalta cu diferite feluri gastronomice. Daca intentionezi sa vizitezi zona pe timp de vara, concursul Mangialonga este un eveniment care nu merita ratat.

Cascina Mongetto
(Dre' Caste')
Via Piave, 2
15049 Vignale Monferrato
Tel. +39-0142-933-442
Fax +39-0142-933-469

Friuli Venezia Giulia’s

Situata in nordul Italiei, in apropiere de Veneto, Friuli Venezia Giulia’s a infrumusetat zona cu ingrediente cum ar fi mamaliga, guliile afumate si mirodenii. In loc de paste, supele si gnocchi, un alt fel de mancare, sunt mai degraba aperitivele unei mese copioase, iar placintele, in special gubana (un fel de paine dulce presarata cu nuci, fructe uscate si mirodenii) sunt cele mai bune din intreaga Italie.

Prosciutto are un gust dulce, este intotdeauna de culoare roz, un pic impanat. Este diferit de prosciutto de Parma deoarece la acesta din urma, i se scot copitele. In restaurantele fine, cauta sunca prosciutto afumata. In unele regiuni iti este oferit alaturi de prosciutto si un sos divin care are ca ingredient principal salamul, realizat din carne de porc, autohtona.

Pentru o masa cu adevarat delicioasa nu uita sa treci macar o data pe la Blasut, in Lavariano. Inca de la intrare te intampina, cocotata pe tejghea, o masina de feliat carne. Asta ca totul sa se bucure de transparenta in relatia cu clientul. Mesele de lemn sunt adesea ocupate de localnicii care beau vin si servesc prosciutto. Si, daca tot esti aici, nu uita sa comanzi si prosciutto afumat d’Osvaldo’s, ouale jumari, cu carne de cocos sau cartofii dietetici gnocchi. Patronul, Dante Bernadis, poreclit Blasut este obsedat de mostenirea sa gastronomica si de localul sau. De aceea el organizeaza festivaluri dedicate carnii de porc, gasca si diferitelor fructe uscate, pe timpul iernii.

D'Osvaldo Lorenzo
Via Dante, 40
Cormòns Gorizia
Friuli
Tel. +39-048-161644

Fructe de mare, la mare cautare


Atunci cand vizitezi Venetia, ca sa gasesti cele mai proaspate fructe de mare, indreapta-te catre piata Rialto, unde pescarii si bucatarii si-au dezvoltat propria lume, plina de imaginatie in domeniul gastronomic. Un deliciu obligatoriu pentru orice iubitor al fructelor de mare il reprezinta crabii, crevetii, asezonati cu legume de sezon: ciuperci salbatice, ridichii si piersici albe.

Dupa ce ti-ai satisfacut aici simturile culinare, te poti opri la Vini da Pinto, un local Venetian unde se serveste un vin sublim, alaturi de gustari cum ar fi cichetti (o versiune venetiana pentru tapa). Comanda un pahar de vin alaturi de cateva crochete de cod sau prosciutto, bresaolla sau mortadella.

Cea mai buna solutie pentru o cina de neuitat este insa, Al Covo, unde patronul, Cesare Benelli ofera clientilor feluri gastrenomice simple, dar care acorda un respect cuvenit ingredientelor care vin direct din apele marii Adiratice sau din lagunele venetiene. Sotia lui, Diane se ocupa de desert, iar specialitatea casei nu poate fi altceva decat o prajitura cu ciocolata sau tarta de pere cu sos de struguri. O lista bogata de vinuri completeaza toate aceste creatii culinare ale celor doi soti.

Daca vizitezi Venetia, nu uita sa iei cu tine si cateva suveniruri gastronomice de la Cesare Benelli, care vinde cateva din produsele atat de renumite pe care le are in restaurant: otet balsamic, ulei de masline, orez pentru risotto si porumb pentru mamaliga.

Al Covo
Castello, 3968
Campiello della Pescaria
Venice, 30135
Tel. +39-041-522-3812

Placinte si tosone la Emilia Romana


Vegetarieni, paziti-va! Regiunea Emilia-Romana este faimoasa pe intregul Italiei pentru preparatele de porc cum ar fi prosciutto di Parma, coppa, culatello si mortadella. Este, de asemenea, si casa pastelor realizate manual: tagiatelle, tagliolini si tortellini, dar si a sortimentului de branza Parmigiano- Regiano. Otetul balsamic realizat in regiunile Modena si Reggio de secole este diferit total de cel pe care il poti gasi in supermarket-uri.

Chiar la iesirea din Parma, in zona de ses, denumita La Bassa vei gasi un restaurant trattoria de exceptie: Hosteria da Ivan. Aici se servesc specialitati cum ar fi culatello si salam rustic, un parmezan fript denumit tosone, precum si tortelli impletit, umplut cu verdeturi. Ivan detine, de asemenea, si o pivnita bogata, putand sa desfaca un vin spumos fara sa iroseasca o picatura.

Pentru un rasfat culinar de zile mari este necesar sa incerci macar o data inghetata si placintele de la Gelatauro. Aromele de sezon de care beneficiaza inghetatele sunt toate naturale, iar placintele sunt adesea asezonate cu smochine, bergamote, iasomie, fructe confiate si nuci. Sa nu mai vorbim despre decorul magazinului care este o adevarata incantare pentru privire: bucati de ciocolata si mozaicuri ce reprezinta fructe desenate in acuarela sunt un deliciu vizual pentru clienti.

Hosteria da Ivan
via Villa 73
Fontanelle
Tel. +39-0521-870-113


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu