Rembrandt, un univers într-un singur muzeu!






Seară magică la Câmpulung! Expoziţia Rembrandt - apogeul artei gravurii şi-a deschis aseară porţile pentru toţi aceia care o aşteptau cu nerăbdare. A fost o poveste cu ambasadori, secretari de stat, muzică clasică, oameni pasionaţi de artă, şi multă istorie gravată.


N-am putea spune cu exactitate ce a impresionat mai tare: atmosfera selectă, bunul gust, cadrul ambiental care a întrecut aşteptările tuturor sau faptul că, fiecare privire, fiecare zâmbet era îndreptat cu mare atenţie către panourile pe care erau aşezate cele 273 de gravuri. Rembrandt era fericit. Parcă îi şi vedeam ochii ageri sclipind a mulţumire din spatele fiecărei lucrări. Ne privea atent, curios, iscoditor, de peste secole, pentru ca, undeva, departe de ochii noştri, să-şi poată completa temele gravurilor, cu noi şi noi personaje.

Preţ de câteva ore, Muzeul Municipal Câmpulung a reuşit să transforme din nou vechea urbe, într-o capitală importantă, de data aceasta, culturală. Rembrandt nu se dezvăluie oricui. Nu păşeşte orice prag. Dar aseară, în prezenţa invitaţilor, şi-a ridicat frumos vestita pălărie cu boruri largi şi a salutat omagiul care i-a fost adus, la mai bine de 400 de ani de la naşterea sa. Istorie s-a scris aici, la Câmpulung, pentru spaţiul cultural românesc. Şi, dincolo de sticla sub care a fost aşezată fiecare gravură, am putut descoperi trăiri intense, personaje din alte vremuri, situaţii şi locuri îndrăgite de artist; într-un cuvânt, o poartă către universul pe care acesta, l-a adus prin timp, la Câmpulung.

Rembrandt - este mai mult decât un artist. Este atingerea cu care Divinitatea a dat viaţă, unei simple plăci de cupru. Nimeni altul nu a mai reuşit să exprime cu asemenea graţie, inflexiunile, trăirile şi emoţiile sufleteşti aşa cum a făcut-o Rembrandt! Iar pentrtu toate acestea, îl puteţi admira până pe 21 septembrie, numai la Câmpulung Muscel!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu