Cetatea de Baltă - blazoane și brânză cu mucegai


 Călător fiind ai trecut vreodată prin sate uitate de lume, sau pe poteci demult bătute și ai crezut că n-ai ce vedea acolo? Dacă a fost așa află că orice loc își are povestea lui. Iar unele povești, bine ascunse sunt mai frumoase chiar decât cele pe care le întâlnești la tot pasul.


Există un loc în Transilvania care păstrează o astfel de poveste de sute de ani. Este un loc ce s-a încăpățânat să se predea timpului și efemerului și asta pentru că, din vreme în vreme, acel loc este îngrijit de oameni cu suflet. Ești în Cetatea de Baltă, pe unul dintre vastele domenii ale familiilor Bethlen – Haller!

Odinioară, actualul castel era, defapt, o cetate, după cum este și denumirea actuală a localității. Vechea fortificație este astăzi ruină și se află în sud-vestul construcției pe care o vizităm. Prea multe date legate de proprietarii primei fortificații nu se cunosc, la fel cum sunt unele controverse legate și de cel care a început construirea actualului edificiu. Castelul pe care îl vezi astăzi datează de la 1624, când era în proprietatea lui Istvan Bethlen de Iktar, fratele celui ce a fost odinioară, principele Transilvaniei, Gabriel (Gabor) Bethlen.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu