Paznicii Sarmizegetusei




Îi vezi și astăzi agățați de stânci. Strănepotii dacilor de altădată. Neclintiți și de nestrămutat. Amalgam de suflet, amestecat cu rocă dură. Aproape de cer, făcându-și loc printre copaci. Îi vezi cum își iau inima în dinți și luptă și astazi cu îndârjire, drag și dor, pentru casa lor, care nu e alta decât Sarmizegetusa. Regia. Vechea Regie a dacilor de altădată. Ești în capitala Daciei preromane, iar povestea ta, de aici începe!

Este un loc în care, orice roman ar trebui, după părerea mea, să ajungă măcar o dată în viață. Un leagăn de istorie, de civilizație și de trecut, scrijelit în stâncă. Nu poți merge prin viață fără să îți cunoști trecutul. Așadar, să mergem împreună să cunoaștem astăzi, o parte din oamenii frumoși ai Sarmizegetusei Regia!


Indiferent când te aduc pașii aici, primăvara, când firul ierbii se trezește la viață, în miez de vară când și vreascurile trosnesc mai abitir ca focul, de dogoarea aerului, ori toamna, când un pictor nevăzut își varsă paleta de culori pe creștetele copacilor, îl vei găsi negreșit aici, pe Vladimir Brilinski, paznicul ei, unul dintre dacii zilelor noastre. Pasul nu-i stă o clipă. Și nici mintea. Ochiul, nici atât. Și-a pus în gând să îi aducă Sarmizegetusei strălucirea de odinioară. O viață a visat la asta, iar astăzi, moștenirea lăsată din moși strămoși este în siguranță, în mâinile lui.


Cât e ziua de lungă, Sarmizegetusa e brăzdată în lung și lat de pașii lui Nunu, cum îi spun prietenii. Iar, ceea ce știam odinioară despre locul acesta, cum că ar fi presărat ba cu tot felul de oameni dubioși, ba groapă de gunoi pentru cei care nu au niciun respect pentru mediu și istorie sunt demult povești, pentru că Nunu a reușit să pună în ordine, ceea ce, odinioară reprezenta doar haos, aici la Sarmizegetusa.

Pentru mai multe foto: romaniasphotos.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu