Gala, în ochii lui Salvador Dali



 Despre Salvador Dali nu mai este un secret că a fost o personalitate excentrică, plină de mistere care își cer deslușirea, chiar și la mai bine de 20 de ani de la moartea sa. Însă, un asemenea caracter, perfect conștient de valoarea, talentul și geniul care îl caracteriza, nu putea trăi singur.

Gala, femeia care i-a fost alături până spre sfârșitul vieții este prezența care l-a motivat, inspirat și promovat pe celebrul Dali. Dar cine este această femeie, la fel de plină de mistere, precum soțul ei?

Născută în 1894, în Rusia, sub numele de Elena Dyakonova, Gala va deveni ulterior, una dintre cele mai puternice și cunoscute personalități ale secolului al IXX-lea. În timpul liceului, Gala a suferit o cădere nervoasă, iar tatăl său a internat-o într-un renumit sanatoriu elvețian, unde, l-a cunoscut pe cel care urma să devină, primul ei soț. Eugene Grandel era un poet necunoscut încă în Franța. Dar caracterul Galei, care i-a devenit muză, l-au propulsat pe scena literară a Parisului, devenind mai târziu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați poeți ai Franței. Își va lua de acum numele de Paul Eluard, iar Gala, după ce va părăsi sanatoriul, îi va deveni soție și vor locui de acum, la Paris. Lui Paul îi dăruiește un copil și, pentru că nu plănuia să aibă o viață cu copii, îl lasă pe acesta în grija bunicii. 

Gala a beneficiat de o mare libertate din partea soțului ei, personalitatea sa expansivă atrăgând în juru-i nenumărați admiratori, cu care noua doamnă Eluard nu se sfia să aibă aventuri. Paul nu era deranjat de viața amoroasă a soției sale, toate excapadele acesteia oferindu-i noi și noi prilejuri pline de inspirație pentru versurile sale.
Tot așa l-a cunoscut pe Salvador Dali, acesta fiind atras din plima clipă de personalitatea Galei, cu toate că aceasta era cu 11 ani mai în vârstă decât el. Într-o scrisoare adresată lui Federico Garcia Lorca, Dali mărturisea că o iubește pe Gala: mai mult decât pe tatăl lui, mai mult decât pe mama lui, mai mult decât pe Picasso și, chiar mai mult decât iubește banii! Gala s-a mutat cu Salvador încă din timpul mariajului cu Paul Eluard iar la nunta lor, martor le-a fost chiar Paul!

Ca și în cazul lui Eluard, Gala a devenit soția, muza, iubita și managerul lui Salvador Dali. Erau perechea ideală, mai ales că și Gala iubea banii la fel de mult ca Dali. Cu Gala alături, Salvador a devenit cel mai cunoscut artist al secolului al IXX-lea și, implicit, unul dintre cei mai bogați. Însă, cei mai mulți bani nu erau, la vremea aceea în Europa. Așa că soții Dali pleacă în Statele Unite, unde artistul începe să vândă parfumuri, șosete, cravate și chiar jucării imprimate cu părți din operele pe care le realizează. 

În continuare Gala are diferite aventuri, cu oameni care o atrag, iar Dali, la fel ca și prietenul său, Paul Eluard nu este deranjat de escapadele acesteia. Mai mult, o iubește ca la început, o divinizează, îi dedică lucrări de-ale sale, o imortalizează în opere, creează pentru ea un set de cărți de tarot și îi face cadoul un castel. 


Un astfel de interes și niște sentimente atât de puternice nu ar putea fi dăruite cuiva decât cu o personalitate remarcabilă. Gala a fost o femeie extravagantă, dar cu numeroase viziuni creative. A inspirat oamenii din jurul ei, aceștia devenind ulterior, celebri datorită ideilor pe care le avea! Încă de pe vremea când trăia alături de Paul Eluard, Gala și-a dorit să facă parte din înalta societate și, cum nu avea bani și nici poziție, își făcea rochiile la o croitoreasă obișnuită. I-a arătat acesteia reviste, i-a spus de unde să-și procure materiale, unde să adauge dantelă, nasturi și mărgele pe creațiile sale, iar relația dintre ele două s-a consolidat într-o adevărată prietenie. Astăzi, acea croitoreasă este cunoscută drept nimeni alta decât faimoasa Coco Chanel!

Încă din primii ani când s-au cunoscut, Dali i-a promis soției sale că îi va face cadou un castel. Se ține de promisiune 40 de ani mai târziu, unde, pe domeniul de la Pubol, Spania, construiește castelul în care Gala va trăi, cu amanții săi. Aceasta îi spune lui Salvador Dali că îl va primi în reședința de la Pubol, numai dacă acesta își va anunța vizitele, iar ea i le va accepta. Castelul este unul de mici dimensiuni, decorat în inconfundabilul stil suprarealist al lui Dali, iar Gala este înmormântată chiar în cripta pe care soțul ei o construise special pentru ei doi!

Această reședință l-a inspirat pe Dali și în realizarea ultimului portret pe care acesta l-a realizat cu soția sa! Drumul către Pubol este o litografie ce o înfățișează pe Gala, în diferite ipostaze, o dată cu spatele către public, privind către Castelul din Pubol, în timp ce, în planul îndepărtat se pot vedea turlele bisericilor din Rusia, patria natală a Galei. Acestea luminează cerul Pubolului, în vreme ce sufletul Galei se ridică, îndreptându-se către ele.

Lucrarea este intitulată sugestiv Drumul către Pubol, deoarece ilustrează întregul devotament pe care Dali i l-a purtat Galei și este încununarea iubirii supreme a unui bărbat, pentru femeia vieții lui. Pe de altă parte, opera înfățișează ultimul drum al Galei, de la Port Lligart, unde a murit, către castelul din Pubol.
Gala s-a stins din viață cu cinci ani înaintea lui Salvador Dali, pe 10 iunie 1982, lăsându-l pe acesta cu inima sfâșiată. Însă, influența pe care a avut-o asupra lui, se poate observa și astăzi: Dali este în continuare geniul suprarealismului, admirat și apreciat în întreaga lume, tocmai pentru că Gala a fost cea care l-a ajutat să-și promoveze excentricitățile.

O femeie puternică. Un suflet plin de viziuni. Un caracter de neegalat. N-aș putea spune dacă Dali a iubit-o mai mult ca femeie sau a adorat-o ca pe o muză. Cert este că, aceasta a fost Gala Dali! Un spirit liber, care a atins aici, pe pământ, absolutul!


Lucrarea “Drumul către Pubol” poate fi admirată până pe 4 octombrie, numai la Castelul Cantacuzino din Bușteni și face parte din colecția personală a doamnei Irina Budrina!

Sursă Foto: Castelul Cantacuzino

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu